Aan de slag als Tuinman in Bijberoep

Heb je groene vingers en droom je ervan om je passie voor tuinieren professioneel na te jagen als zelfstandig tuinman? Dan is starten als tuinman in bijberoep misschien wel jouw ideale pad.

Met de flexibiliteit van een ZZP’er en de voldoening van het werken in de frisse buitenlucht, biedt het beroep van tuinman een unieke kans om je huidige baan te combineren met een onderneming die je echt aan het hart ligt. Start ook jouw eigen hoveniersbedrijf!

Wat je ook wilt doen, van tuinontwerp, tuinaanleg, beplanting tot gras maaien, in dit artikel geven we je praktische tips en waardevolle inzichten over hoe je succesvol werk kunt verrichten als zelfstandige tuinman in deze groene sector. Want starten is altijd even een investering, maar zelfstandig hovenier zijn is een van de mooiste beroepen als je houdt van buiten werken. Wacht niet tot volgend jaar en start vandaag nog!

Stap voor Stap naar Professionaliteit

Het beroep van tuinman of hovenier in bijberoep vraagt om een gedegen voorbereiding. Begin met het opstellen van een duidelijk businessplan. Breng in kaart welke diensten je wilt aanbieden, zoals tuinonderhoud, landschapsontwerp, of gespecialiseerde verzorging van planten. Overweeg ook welke investeringen noodzakelijk zijn, zoals gereedschap, vervoer, en eventueel marketingmateriaal.

Juridische Zaken en Verzekeringen

Als ZZP’er moet je ook de juridische kant op orde hebben. Informeer jezelf over de vereisten voor het starten van een bedrijf in jouw regio. Dit omvat zaken als inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het aanvragen van een btw-nummer, en het afsluiten van de juiste verzekeringen om jezelf en je onderneming te beschermen.

Marketing: Maak jezelf Zichtbaar

In de wereld van tuinmannen en hoveniers is mond-tot-mondreclame goud waard, maar vergeet niet de kracht van digitale marketing. Bouw een professionele website met bijvoorbeeld wordpress of huur hiervoor een webdesigner in, maak een bedrijfs e-mail aan en maak gebruik van sociale media om je diensten te promoten. Denk aan het plaatsen van voor-en-na foto’s van je projecten, klantrecensies, en tips voor tuinonderhoud. SEO-technieken zijn hierbij cruciaal; zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is met relevante trefwoorden om je online vindbaarheid te vergroten.

Flexibiliteit en Groei

Een van de grootste voordelen van starten als tuinman naast je huidige baan is de flexibiliteit. Je kunt je werkuren rondom je hoofdbaan plannen, wat je de mogelijkheid geeft om langzaam op te bouwen. Naarmate je klantenkring groeit, kun je overwegen om meer uren te besteden aan je bijbaan of zelfs volledig de overstap te maken naar een volledige baan als tuinman of hovenier.

  foto van hovenier

Netwerken en Relaties Bouwen

Bouw een netwerk op met andere professionals in de groene sector. Relaties opbouwen en onderhouden kan leiden tot waardevolle samenwerkingen en doorverwijzingen. Bovendien, door relaties te bouwen met klanten en hen te voorzien van uitmuntende service, zorg je ervoor dat ze niet alleen terugkomen, maar je diensten ook aanbevelen bij anderen.

Blijf Leren en Groeien

De tuinbouwsector is altijd in beweging, met nieuwe trends en technieken. Blijf als zelfstandige ontwikkelen door cursussen en workshops te volgen, voor sommige kun je tegenwoordig ook vrijstelling krijgen. Dit houdt niet alleen je kennis up-to-date, maar het toont ook aan je klanten dat je serieus bent over je vak als je op de hoogte bent van alles rondom tuinen.

Check-in bij je Sociaal verzekeringsfonds

Laten we het hebben over iets superbelangrijks voor elke tuinman die in bijberoep aan de slag gaat: je sociale zekerheid. Net zoals je je planten water geeft, moet je ook zorgen voor je eigen financiële en sociale bescherming. In de meeste landen moet je je als zelfstandige aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit is je back-up voor als het leven onverwachte wendingen neemt, zoals ziekte of als je even geen werk hebt. Door je bij zo’n fonds aan te sluiten, zorg je ervoor dat je later niet met lege handen staat. Denk hierbij aan je pensioen, maar ook aan steun bij ziekte of andere sores. Het is echt een no-brainer: je zorgt niet alleen goed voor jezelf, maar je laat ook aan je klanten zien dat je jouw zaken serieus neemt.

De bijdrage die je betaalt, hangt af van wat je verdient. Het is dus slim om van tevoren goed na te denken over hoeveel je verwacht te gaan verdienen met je tuinmansdiensten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  tuinaannemer

De Tuinaannemer

Laten we het hebben over de tuinaannemer. Stel je voor: je bent lekker bezig met tuinieren in bijberoep, maar dan komt er een klus langs die net iets te groot is voor je tuingereedschap. Of misschien droomt je klant van een complete tuinmake-over die net buiten je expertise valt. Voor dit soort klussen komt de tuinaannemer om de hoek kijken. 

Een tuin aannemer is zeg maar de projectmanager voor alles wat met tuinieren en landschapsdesign te maken heeft. Van het aanleggen van vijvers, het bouwen van terrassen, tot het planten van die gigantische boom – de tuinaannemer zorgt dat de juiste vakmensen worden ingeschakeld zodat de klus geregeld wordt. 

Werken met een tuinaannemer betekent dat je grotere projecten kunt aannemen en je klanten nog blijer kunt maken. Je hebt altijd iemand om op te vertrouwen. Maar het wordt nog beter: door samen te werken met een tuinaannemer, breid je je eigen netwerk en vaardigheden uit. Je leert de kneepjes van het vak op gebieden die nieuw voor je zijn, en wie weet, misschien vind je wel een nieuwe passie binnen het tuinieren. Het is handig om altijd tuinaannemers paraat te hebben voor die speciale tuinwerken.

De Tuinarchitect: Groene Dromen Ontwerpen

Heb je ooit staan dromen bij een adembenemend tuin aanleg en gedacht: “Dat wil ik ook kunnen creëren”? Dan is het misschien tijd om je groene horizon te verbreden en de wereld van de tuinarchitectuur te verkennen. Een mooi gazon met perfect gemaaid gras en paden langs prachtige planten. Als tuinman heb je al een passie voor alles wat groeit en bloeit, maar als tuinarchitect til je die liefde naar een heel nieuw niveau. Je wordt de regisseur van buitenruimtes, de schepper van landschappen, de dromenvanger van tuinwensen. 

Tuinarchitect worden is niet zomaar een stap; het is een sprong. Het vereist een combinatie van creativiteit, technische kennis en een goed begrip van ecologie en duurzaamheid. Maar de beloning? Die is gigantisch. Je transformeert niet alleen stukken grond in levende kunstwerken, je creëert ook ruimtes waar mensen zich gelukkig voelen, oases van rust in hun drukke leven. 

Als tuinman in bijberoep biedt het pad naar tuinarchitectuur je een unieke kans om je diensten uit te breiden en je klanten iets echt speciaals te bieden. En ja, het pad kan uitdagend zijn. Je zult waarschijnlijk een opleiding moeten volgen en jezelf onderdompelen in de wereld van ontwerpsoftware, plantkunde en landschapsplanning. Maar stel je voor dat jouw ontwerp de reden wordt dat iemand verliefd wordt op zijn tuin. Dat is toch magisch? Bovendien, als tuinarchitect open je de deur naar projecten die groter en ambitieuzer zijn.

 Je werkt niet alleen voor particuliere klanten, maar ook voor bedrijven, overheidsprojecten en misschien zelfs openbare parken. De wereld wordt letterlijk jouw canvas. Kort gezegd: de stap naar tuinarchitect is er een vol mogelijkheden en avonturen. Het combineert je liefde voor de natuur met een passie voor design, en het stelt je in staat om van elke tuin een persoonlijk paradijs te maken.

Beplanten: Het Groene Hart van Jouw Tuinavontuur

Beplanting, dat is waar de magie echt gebeurt. Het is het moment waarop een lege vlakte of een verwaarloosde plek transformeert in een levendige tuin. Het is niet alleen het planten van wat gras, een paar struiken of bloemen; het is het creëren van een ecosysteem, een plek waar natuur en mens samenkomen in harmonie. Klinkt episch? Dat is het ook! Als tuinman in bijberoep, of je nu flirt met het idee om tuinarchitect te worden of lekker bezig bent met je huidige groene gigs, is beplanten jouw kans om te schitteren. Het gaat niet alleen om het kiezen van planten die er mooi uitzien; het gaat om het begrijpen van wat elke plant nodig heeft om te floreren, hoe ze elkaar beïnvloeden, en hoe ze veranderen door de seizoenen heen. Hier zijn een paar gouden tips die elke tuinman moet weten:

 • Ken je grond: Elke plant heeft zijn voorkeur. Zorg dat je weet wat je grondtype is en welke planten daar het beste bij passen.
 • Speel met hoogtes: Door planten van verschillende hoogtes te gebruiken, creëer je diepte en dynamiek in je tuin.
 • Denk aan de seizoenen: Kies voor een mix van vaste planten, eenjarigen, en seizoensbloemen, zodat je tuin het hele jaar door leeft.
 • Biodiversiteit is je beste vriend: Meer verschillende planten betekent een gezondere tuin. Denk aan bijen, vlinders en andere nuttige beestjes die je tuin helpen bloeien.

Maar het allermooiste van beplanten? Het is een kans om te experimenteren. Niet elke plant zal het perfect doen, en dat is oké. Elke mislukking is een les, en elke succes een overwinning die het vieren waard is.

  hovenier in bijberoep

Hagen: De Levende Muren van Jouw Tuindomein

Hagen doen zoveel meer dan alleen maar de grenzen van je tuin aangeven. Het zijn de architecturale ruggengraat van je buitenruimte, de natuurlijke privacy-schermen die je tuin intiem en gezellig maken. En laten we niet vergeten: ze zijn de ultieme speeltuin voor onze gevleugelde vriendjes. 

Maar een prachtige haag komt niet vanzelf; het vraagt om geduld, liefde, en een goede heggenschaar. Het snoeien van je haag is zowel een kunst als een wetenschap. Het is jouw kans om te laten zien dat je niet alleen groene vingers hebt, maar ook gevoel voor vorm en structuur. Een goed onderhouden haag is strak en vol, zonder kale plekken, en net zo recht (of creatief gevormd) als je zelf wilt. Hier zijn wat puntjes om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen:

 • Timing is alles: Snoei je hagen op het juiste moment van het jaar om groei te stimuleren en bloei niet te hinderen. Voor de meeste hagen is vroeg in de lente of net na de bloei het beste moment.
 • Scherp gereedschap: Een botte heggenschaar is een no-go. Zorg dat je schaar scherp en schoon is voor een strakke snede en gezonde planten.
 • De juiste techniek: Begin onderaan en werk in een opwaartse beweging om de haag aan de onderkant iets breder te houden dan aan de top. Zo krijgen alle delen van de haag voldoende licht.
 • Veiligheid voorop: Draag altijd geschikte bescherming, zoals handschoenen en veiligheidsbril, wanneer je met een heggenschaar aan de slag gaat.

Een goed onderhouden haag met de hulp van je trouwe heggenschaar doet meer dan alleen de tuin afschermen; het voegt karakter en stijl toe, leidt het oog, en creëert een levend kunstwerk.

Snoeien: Het Geheime Ingrediënt voor Groei en Bloei

Laten we het snoeien niet vergeten. Snoeien doet wonderen voor bijna alle planten in de tuin, van de rozenstruik tot de fruitbomen. Het helpt om licht en lucht door het gebladerte te laten circuleren, wat ziektes op afstand houdt. Bovendien stimuleert een goed uitgevoerde snoeibeurt nieuwe groei, zodat je planten voller en gezonder terugkomen. 

Dus, wapen je met kennis over de juiste snoeitechnieken voor elke plantensoort in de tuin. Weet wanneer een lichte trimbeurt nodig is en wanneer je radicaal moet snoeien voor het beste resultaat. Laat snoeien je mantra worden in de tuin. Met elke knip en snede breng je gezondheid, kracht, en schoonheid in je tuin, waardoor je groene paradijs niet alleen overleeft, maar echt floreert. En zeg nou zelf, is er iets mooiers dan dat?

Bedrijfsbeheer: De Kunst van het Groene Ondernemen

Het tijd om te praten over iets wat elk tuinman in bijberoep dicht aan het hart ligt: bedrijfsbeheer. Want laten we eerlijk zijn, zonder een beetje zakelijk inzicht, is jouw groene droom misschien lastiger te realiseren dan een onkruidvrije tuin. Als ondernemer in de tuinwereld gaat het niet alleen over het weten hoe je een plant moet verzorgen, maar ook over het verzorgen van je bedrijf. Het is de kunst van het groene ondernemen, waarbij je passie voor tuinieren combineert met slimme strategieën om je bedrijf te laten bloeien. Hier een paar gouden tips om je ondernemer skills op te krikken:

 • Ken je markt: Onderzoek wie je klanten zijn, wat ze nodig hebben en hoe je ze het beste kunt bereiken. Is er een gat in de markt voor bijzondere tuinrenovaties? Zijn biologische tuinoplossingen helemaal jouw ding? Vind je niche en ga ervoor.
 • Houd je financiën strak: Dit is waar het vaak spannend wordt. Zorg voor een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Een goed beheer van je cashflow is essentieel voor elke ZZP’er. En vergeet je gereedschap niet af te schrijven!
 • Marketing magie: In de digitale wereld van vandaag is online zichtbaarheid key. Een sterke website, slim gebruik van social media, en een portfolio met voor-en-na foto’s van je projecten kunnen wonderen doen voor je zichtbaarheid.
 • Netwerken, netwerken, netwerken: De groene wereld is klein, dus een goed netwerk kan de deur openen naar nieuwe kansen. Sluit je aan bij lokale ondernemersgroepen, tuinbouwverenigingen of online forums.
 • Blijf leren: De groene sector verandert continu. Blijf op de hoogte van de nieeste trends in tuinontwerp, duurzame praktijken en ondernemerschap om je diensten fris en relevant te houden.

In essentie, bedrijfsbeheer is wat je tuinman-avontuur in bijberoep duurzaam maakt. Het zorgt ervoor dat je niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen je passie kunt blijven volgen. Met een stevige basis in bedrijfsbeheer groeit jouw tuinonderneming net zo weelderig als de tuinen die je onderhoudt. Dus, pak je groene ondernemershoed (naast je heggenschaar) en maak van jouw tuinpassie een bloeiend succes.

Tuinbouw: Het Groene Goud

Tuinbouw is de essentie van alles wat groeit en bloeit in je tuin. Deze tak van sport is waar je groene dromen werkelijkheid worden, door de kunst van het kweken en verzorgen van planten. Kort maar krachtig: tuinbouw is jouw ticket naar een tuin die niet alleen mooi is, maar ook gezond en duurzaam. Zonder een gezonde dosis tuinbouwkennis is je tuin als een huis zonder fundering. Dus duik in die bodem, speel met water, en wordt de tuinbouw expert in de buurt. Jouw groene vingers zijn goud waard in de aanleg van tuinen!


Uurtarief: Wat is jouw groene tijd waard?

Ah, het uurtarief, de eeuwige puzzel voor elke tuinman in bijberoep. Wat vraag je voor je kostbare tijd tussen de bloemetjes en bijtjes? In Nederland ligt het gemiddelde uurtarief van een tuinman ergens tussen de minimum €30 en €55. Dit hangt natuurlijk af van je ervaring, specialisatie en de complexiteit van de klus.
Elke hovenier rekent weer andere prijzen, deze kunnen erg variëren. Zo kan de ene hovenier €50 per uur rekenen, en de andere €150 per uur. Als bedrijf bepaal je zelf wat je wilt vragen, dat is het mooie. Weet wat je waard bent en durf dat ook te vragen, dat is de regel. Hoe meer expertise, hoe meer je waard bent, dus zorg dat je zelf blijft groeien!

Uurtarief Calculator:

Met deze calculator kun je berekenen wat de totaalprijs is wat je voor je klus moet vragen inclusief BTW. Voer je het aantal uren dat je hebt gewerkt in samen met je uurtarief (excl btw) en je zult zien welke prijs incl 21% btw jouw klant moet vragen voor de klus.Totaalbedrag excl. btw: €0

Totaalbedrag incl. btw (21%): €0


Conclusie

Starten als tuinman in bijberoep is een avontuur dat zowel uitdagend als lonend is. Het vereist voorbereiding, toewijding, en een liefde voor groen. Met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen kun je een bloeiende onderneming opbouwen, die misschien wel uitgroeit tot je hoofdberoep. Bij veel gemeentes kun je eventueel terecht bij een ondernemingsloket als je vragen hebt over het ondernemerschap. Dus, trek die tuinhandschoenen aan, zaai de zaden van je toekomstige succes, en zie hoe je tuinman-carrière tot bloei komt.
tuinman bijbaan

Blog overzicht